عایق حرارتی

عایق کاری حرارتی و صرفه جویی در مصرف انرژی برای حفظ هرچه بیشتر محیط زیست با توجه به گرمایش زمین و افزایش هزینه های تمام شده انرژی در بخش مسکن از اهمیت بسزایی برخوردار است . در کشور ما بیش از نیمی از انرژی مصرف شده در ساختمان ها برای گرمایش و سرمایش به هدر میرود بنابراین عایق کاری حرارتی جدار های ساختمان ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
عایق کاری حرارتی نقش بسیار مهمی در گرم نگه داشتن ساختمان در فصول سرد و خنک نگه داشتن آن در فصل گرم دارد و به میزان چشمگیری مانع از اتلاف حرارتی ساختمان میگردد. ازدیگر مزایای عایق کاری میتوان محافظت و آسایش حرارتی ساکنان ، کاهش تغییرات و نوسانات دما ،جلوگیری از میعان و یخبندان جدار خارجی و کاهش آلودگی محیط زیست و کاستن ار اتلاف منابع انرژی را نام برد.
یکی از راه های مهم صرفه جویی در مصرف انرژی ، استفاده از عایق های حرارتی در ساختمان است. این فرآورده در اجزای مختلف ساختمان ( اعم از دیوار های خارجی ، دیوار های داخلی ، بام و کف پایین طرین طبقه ساختمان ) به کار برده میشوند تا موجب کاهش مصرف انرژی برای گرمایش و سرمایش فضاهای داخلی ساختمان شوند. برای انتخاب عایق مناسب ، آگاهی از از خواص انواع عایق های حراتی و شیوه کاربرد آنها ضرورت دارد.
مصالحی که انتقال گرما را از محیطی به محیط دیگر بطور موثر کاهش میدهد را عایق حرارتی می نامند. این مصالح میتوانند علاوه بر کاهش انتقال حرارت توانایی های دیگری مانند باربری ، جداکنندگی ، صدابندی و...... را نیز دارا باشند.
شرکت ایستا سزاه آترا با هدف بهینه سازی ساخت ساز و کاهش مصرف انرژی در این صنعت با توجه به مقاومت حرارتی بالا در پانل های دیواری اکوتک و همچنین به دلیل امکان افزایش ضریب مقاومت حرارتی این محصول با بومی سازی با استفاده از سبکدانه های عایق مصرفی نسبت به ورورد این تکنولوژی نوین به کشورمان اقدام نمود.
پانل های دیواری اکوتک به دلیل وجود حفره های حاصل از چرخش اسکرو ها در هنگام تولید همانند یک قطعه دوجداره از بتن با یک لایه حوای محبوس در حفرات هستند و همانگونه که می دانیم هوا یکی از بهترین عایق های حرارتی است ، همچنین استفاده از سبکدانه های عایقی همچون پرلیت ولیکا سبب افزایش هرچه بیشتری مقاومت حرارتی این محصول گردیده استو منجر به ایجاد ضرایب فوق العاده زیر گردیده است :

ضریب مقاومت حرارتی پانل 100 میلیمتری اکوتک برابر 1.05 متر مربع کلوین بر وات است و ضریب هدایت حرارتی پانل 100 میلیمتری اکوتک برابر 0.9523 وات بر مترمربع کلوین می باشد

این ضرایب بر اساس آزمون پیوست شده به همین مقاله بر روی پانل های 92 میلیمتری اکوتک توسط شرکت تولد کننده این محصول در کشور اسپانیا به دست آمده است در صورت علاقه میتوانید نسخه اصلی این آزمون و ترجمه فارسی آن را در پیوست این مقاله مطالعه فرمایید. حال می توانیم به نحوه محاسیه ضرایب فوق و مقادیر تعیین شده توسط مرکز مقررات ملی ساختمان ایران بپردازیم.
عایق حرارتی قابل استفاده در ساختمان مطابق مبحث 19 مقررات ملی ساختمان به مصالحی اطلاق می شود که دارای ضریب هدایت حرارتی کمتر یا مساویw/m.k 065/0 ( واحد w/m.k به معنای مقدار حرارتی است که در یک ثانیه از یک متر مربع مصالح همگن به ضخامت یک متر در حالت پایدار عبور میکند و باعث اختلاف درجه ای برابر یک درجه کلوین بین دمای دو سطح طرفین مصالح می گردد) باشند ، همانگونه که مشاهده میفرمایید پانل های دیواری اکوتک پوشش دهنده کامل مبحث 19 مقررات ملی ساختمان ایران می باشند.


عایق حرارتی گرمابندی باید دو شرط زیر را دارا باشد :

صدا یک موج مکانیکی است یا بهتر بگوییم یک انتقال انرژی مکانیکی است. یا ساده تر بگوییم جا به جایی منظم ملوکول های یک ماده (می تواند هوا(گاز) ، مایع یا جامد باشد ) است.. به همین دلیل امواج صوتی در فضا یا خلا قادر به حرکت نمی باشد ولی امواج الکترومغناطیسی به راحتی قادر به حرکت می باشند. لذا صوت برای انتقال نیاز به ماده دارد.پس از تعریف صوت چند تعریف دیگر که بسیار مهم می باشند را بیان می کنیم

1- مقاومت حرارتی پوسته خارجی از حد مشخص شده توسط مبحث 19 مقررات ملی ساختمان بیشتر باشد 2- ضریب هدایت حرارتی از حد مشخص شده بیشتر نباشد

این شرایط حرارتی و عایق بودن باید در محدوده آسایش باشد و این محدوده آسایش بر اساس گروه بندی کاربری ساختمان ، عنصر ساختمانی ، فضای ساختمان ، فضای زیستی و ... تعیین میشود.
ضریب انتقال حرارت بر اساس مشخصات فیزیکی مصالح مورد استفاده در ساختمان به صورت مستقل و همگن و تمامی پوسته خارجی ساختمان محاسبه میگردد.
ضریب انتقال حرارت مرجع برابر است با میزان انتقال حرارت برای یک درجه (سلسیوس) اختلاف دما ، بین داخل و خارج از طریق دیوارها ، بام ها ، کف ها ی در تماس با هوا یا خاک و سطوح نورگذر است و میتوان آن را از طریق فرمول زیر به دست آورد.

H=A(W )×UW ×AR × UR+ AF×UF+P×UP+AG×RG+AD×UD+AWB+UWB

که در این رابطه :

  • A(W ): مساحت دیوارهای در تماس با فضای خارجی
  • UW : ضریب انتقال حرارت دیوار
  • AR: مساحت مربوط به بام
  • UR: ضریب انتقال حرارت بام
  • AF: مساحت کف
  • UF : ضریب انتقال حرارت کف
  • P: پیرامون کف
  • UP : ضریب انتقال حرارتی کف
  • AG: مساحت مربوط به نورگذر
  • RB: نسبت متوسط سطوح جدار های نورگذر
  • AD: مساحت مربوط به درهای خارجی
  • UD: ضریب انتقال حرارت درب ها
  • AWB: مساحت کلیه سطوح در تماس با فضا
  • U(WB): ضریب انتقال حرارت کلیه سطوح در تماس با فضا

کلیه این ضرایب در بخش 3-1-3-19 مبحث مقززات ملی ساختمان در بخش صرفه جویی در مصرف انرژی با توجه به عناصر ساختمانی پوسته خارجی و مشخصات فیزیکی مصالح و گروه بندی کاربردی ساختمان و فضای زیستی و... مشخص می باشد.
ولیکن روش تجویزی یا روش کارکردی فاقد پیچیدگی نسبی و محاسباتی فوق می باشد ، در این روش مشخصات حداقل جدارهای غیر نورگذر و ویژگی پنجره های پوسته خارجی ساختمان تعیین میگردد.
برای دسترسی راحت تر در صورت تمایل به دریافت مبحث 19 مقررات ملی ساختمان میتوانید از طریق لینک زیر فایل نوشتاری مربوطه را دریافت و مطالعه نمایید.
پانل های دیواری اکوتک با توجه به 3 عامل زیرجزء برترین محصولات عایق حرارتی مورد استفاده در صنعت ساختمان کشورمان می باشد:

  • استفاده 60% از سبکدانه لیکا و استفاده 20% از سبکدانه پرلیت که هر دو از شناخته شده ترین سنگ معدن ها و سبکدانه های فرآوری شده عایق هستند.
  • وجود حفره های محبوس از هوا در این محصول پس از نصب ، سبب میگردد که حفرات این محصول مانند یک جداره از هوا عمل کرده که بهترین نوع عایق حرارتی محسوب میگردد.
  • فشردگی بالا در این محصول که حاصل تکنولوژی اکستروژن می باشد باعث میگردد که ضخامت اجرایی این محصول در مقایسه با سایر محصولات کمتر باشد با میزان مقاومت حرارتی بالاتر که سبب حفظ فضای داخلی میگردد.

در جدول زیرمیتوانید مقایسه مقاومت حرارتی را پانل های دیواری اکوتک با سایر محصولات را مشاهده نمایید:

در صورت علاقه برای بررسی تاثیر میزان مصرف انرژی با استفاده از پانل های دیواری اکوتک میتوانید در بخش مزایای استفاده از پانل دیواری اکوتک در همین سایت میتوانید مقاله تحقیقاتی این شرکت در خصوص ممیزی مصرف انرژی با استفاده از پانل های دیواری اکوتک برای یک ساختمان 3 طبقه را مطالعه فرمایید.

در صورت نیاز به ارائه هر گونه اطلاعات فنی بیشتر با شماره های شرکت تماس حاصل فرمایید .

در پیوست این مقاله میتوانید گزارش آزمون های بین المللی صوت بر روی ضخامت های متفاوت پانل دیواری اکوتک ( اسپانیا ، سنگاپور ) را مشاهده فرمایید.


آزمون عایق حرارتی اسپانیا

دانلود فایل PDF

آزمون عایق حرارتی سنگاپور

دانلود فایل PDF