تکنولوژی اکستروژن

تکنولوژی اکستروژن فرآیندی است که ، در آن برای شکل دادن یک محصول بر روی یک سطح مقطع ثابت استفاده میشود و ماده تحت فشار بر روی سطح مقطع ثابت شکل میگیرد. تکنولوژی اکستروژن دارای 2 مزیت اصلی می باشد :

  • فشار و سطح مقطع ثابت این امکان را میدهد که بتوان محصولاتی با اشکال هندسی پیچیده تر از مواد اولیه غیر مقاوم ایجاد کرد زیرا مصالح با فشار بالایی مواجه میگردند و مقاومت متفاوتی در محصولات ایجاد میگردد.
  • سطح محصولات ساخته شده توسط تکنولوژی اکستروژن دارای سطوح بسیار عالی و همواری هستند.

از تکنولوژی اکستروژن میتوان برای تولید نامحدود مواد به صورت پیوسته و به صورت نیمه پیوسته استفاده کرد ( تولید پانل های دیواری اکوتک با استفاده از تکنولوژی پیوسته اکستروژن است و سپس قطعات بر اساس سفارش برش میخورند) فرآیند اکستروژن را میتوان برای تولید محصولات گرم یا سرد انجام داد. از تکنولوژی اکستروژن میتوان در صنایع بسیار مختلفی مانند فلزات ، پلیمرها ، سرامیک ، بتن ، مدل سازی با خاک رس و مواد غذایی استفاده نمود . محصولات حاصل از تکنولوژی اکستروژن معمولاً "اکسترود" نامیده می شوند.

نام دیگر تکنولوژی اکستروژن ، حفره در حال چرخش است که بر روی یک قالب مسطح با فشار بالا حرکت میکنند و سپس سبب ایجاد شکل در ماده اولیه میگردد. استفاده از فرآیند اکستروژن در تولید فلزات سبب افزایش استحکام فلزات میگردد و هدف از استفاده تکنولوژی اکستروژن در بتن نیز رسیدن به مقاومت فشاری و خمشی بالا در بتن غیر مسلح است.


تاریخچه تکنولوژی اکستروژن

در سال 1797 ، جوزف براها برای اولین بار با استفاده ازفرآیند اکستروژن لوله هایی را از فلزات نرم ساخت . این فرآیند شامل پیش گرم کردن فلز و سپس خارج کردن آن از طریق قالب پیستونی دستی بود. در سال 1820 توماس بور با استفاده از پرس هیدرولیک (همچنین توسط جوزف براما) این فرایند را برای لوله های سرب انجام داد. در آن زمان این فرآیند "جویدن" نامیده می شد. و پس از آنها در سال 1894 ، الكساندر دیك فرآیند اکستروژن را به آلیاژهای مس و برنج گسترش داد.


آغازگر استفاده از تکنولوژی اکستروژن در بتن

درسال 1995 شرکت آلمانی اکوتک با استفاده تکنولوژی اکستروژن شروع به تولید انبوه این محصول کرد و سپس شرکت چند ملیتی الماتیک (کشورهای آلمان، فنلاند و امریکا)، شرکت اکوتک را خریداری نمود و تنها تولید کننده ماشین آلات پیچیده این محصول با روش دستگاه ثابت در جهان شد.


نحوه استفاده از تکنولوژی اکستروژن در تولید پانل های اکوتک

بتن با استفاده از طرح اختلاط مناسب با این تکنولوژی در بچینگ متصل شده به خط تولید پانل دیواری اکوتک تولید میگردد ، قابل ذکر است که بتن قابل استفاده در خطوط اکوتک باید دارای نسبت پایینی از آب به سیمان باشد زیرا اگر بتن دارای نسبت بالای آب به سیمان باشد فرم مناسب را در اثر فشار بالا و ویبره مداوم در اکسترودر نخواهد گرفت . پس ازآن به بتن تولید شده با اختلاط مورد تایید آزمایشگاه ( استاندارد های مربوط به پانل های دیواری اکوتک) الیاف و افزودنی های مورد نیاز بتن اضافه میگردد و به قیف های تغذیه کننده دستگاه انتقال می یابد سپس به قیف اکسترودر با حجم تعیین شده اضافه میگردد و بتن در اثر چرخش اسکرو ها ، ویبره 3 طرفه ، ساید بارها و کامپکشن طراحی شده در اکسترودر به میزان مورد نیاز متراکم میگردد و همچنین در اثر چرخش اسکرو ها حفرات دیوار ایجاد میگردد ( با توجه به ضخامت دیوار حفرات از 5 الی 8 عدد متغیر هستند) و با ویبره لبه های دیوار حجم های فاق و زبانه را در پانل ایجاد میکند که کمک به اتصال هرچه بهتر پانل ها به همدیگر میکنند.

استفاده از تکنولوژی اکستروژن چنان مقاومتی را در بتن ایجاد میکند که پانل های تازه تولید شده ( بتن خیس ) را میتوان به تعداد 7 عدد بر روی هم قرار داده و به داخل محوطه کیورینگ برای انجام عمل هیدراسیون بتن منتقل کرد.


مزایای استفاده از تکنولوژی اکستروژن در بتن

  • ایجاد مقاومت فشاری و خمشی بالا در قطعات تولید شده با استفاده از فن آوری اکستروژن
  • ایجاد سطح صاف و هموار در قطقات تولید شده تحت این تکنولوژی
  • حذف کامل هرگونه فولاد مصرفی برای اولین بار در یک قطعه پیش ساخته بتنی به طول 315 سانتی متر
  • ایجاد حفرات برای عبور انواع تاسیسات ساختمانی ( آب ، برق ، گاز ) که منجر به حذف کامل پروسه شیار زنی میگردد
  • ایجاد حجم فاق و زبانه در 2 لبه خارجی پانل های بتنی و پایداری برجستگی ها به دلیل فشار بالا تولید
  • فشردگی بالا محصول که سبب استحکام بالا و منسجم بودن میگردد و باعث افزایش میخ پذیری نهایی محصول میگردد
  • سطح هموار محصول کمک به حذف پلاستر های رویه کرده و باعث کاهش هزینه های اجرایی محصول میگردد
  • وجود حفرات ایجاد شده در اثر حرکت دورانی اسکروها در اکسترودر علاوه بر کاهش وزن نهایی محصول کمک به افزایش عایق بودن محصول نیز میکند
  • افزایش مقاومت فشاری و خمشی محصول سبب راحتی حمل و نقل محصول از محل کارخانه به پروژه های اجرایی میگردد
  • به دلیل مکانیزه بودن تولید بالا محصولات اکستروژنی و اتوماسیون بالا تمامی محصولات از یک سطح کیفی برخوردارند

این تکنولوژی در کشورهای پیشرفته اروپایی بالغ بر 15 سال است که در حال اجرا و استفاده می باشد همچنین در کشور فنلاند که محل اولیه تولیئ و تولد پانل های دیواری اکوتک است بیش از 50 % ساختمان ها با استفده از پانل های دیواری اکوتک انجام میگردد.